Τι συμβαίνει στο πανεπιστήμιο

Τι συμβαίνει στο πανεπιστήμιο;
Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ότι το πανεπιστήμιο, όπως και γενικότερα η η εκπαίδευση σε όλες της τις βαθμίδες δέχεται μία πολύ στοχευμένη επίθεση. Η κυβέρνηση αποφάσισε να απολύσει 1800 διοικητικούς υπαλλήλους πανελλαδικα εκ των οποίων οι 280 στο ΑΠΘ. Δηλαη απολύεται το 1/3 του προσωπικού και ως αποτέλεσμα το πανεπιστήμιο αδυνατεί να λειτουργήσει. Αν σκεφτούμε την σημασία του υποστηρικτικού προσωπικού τη διοικητική, εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία ενός ΑΕΙ-ΤΕΙ (βοήθεια σε εργαστηριακά μαθήματα, οργάνωση εξεταστικών περιόδων, ερευνητικά προγράμματα και επιστημονικές εργασίες και αναρίθμητες άλλες λειτουργίες) συνειδητοποιούμε ότι μιλάμε πλέον όχι μόνο για ιδρύματα που θα υπολειτουργούν, αλλά για ιδρύματα που θα μας στερούν ό,τι μέχρι χθες μας φαινόταν αυτονόητο. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι οι απολύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε μια συνολικότερη επίθεση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο μετά από τη θέσπιση των συμβουλίων διοίκησης, το σχέδιο «Αθηνά», αλλά και την ωμή εισβολή και καταπάτηση των κοινωνικών χώρων και σχολών από τα ΜΑΤ, μια συνολική επίθεση για την πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Το γεγονός ότι 1.765 άνθρωποι θα χάσουν τις δουλείες τους, οι πρώτοι 200 μάλιστα από αυτούς άμεσα (μες στις επόμενες δύο εβδομάδες), δεν χαρακτηρίζεται μεμονωμένο ή τυχαίο χρονικά. Έρχεται σε μια συγκυρία όπου πλέον κάθε εργασιακός κλάδος και εργασιακό δικαίωμα διαλύεται,τράπεζες αρπάζουν τα σπίτια των υπερχρεωμένων οικογενιών,δάσκαλοι πετιώνται στο δρόμο αδυνατώντας να χωρέσουν στο ‘’success story’’ της κυβέρνησης . Ο αγώνας των εργαζόμενων στο ΑΠΘ είναι αναγκαίο να συνδεθεί με τις κινητοποιήσεις των καθηγητών, των εργαζόμενων στους δήμους και στα νοσοκομεία, να οικοδομήσει ένα μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης, που διαλύει τις ζωές μας. Ο αγώνας των εργαζομένων, είναι αγώνας των φοιτητών, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης.
ΕΡπιπλέον βλέπουμε οτι η λέσχη δεν άεχει ανοιξει ακόμα με αποτέλεσμα οι φοιτητές που δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα οικονομικά να μην έχουν ούτε δύο δψρεάν γεύματα που είχαν εώς τώρα. Ακόμα ανακοινώθηκε οτι μπαίνουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Σε αυτό το καθεστώς υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης τα δίδακτρα, η πλήρωμη των συγγραμάτων –ήδη μας έχουν «κόψει» τα μισά συγγράματα- και η εγκατάλειψη των παροχών σίτισης-στέγασης φαντάζουν ολοένα και πιο κοντά
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤHΜΙΟ, ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ, ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ!
 Κι εγώ τι μπορώ να κάνω;
Σε αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχουν «εγώ» παρά μόνο «εμείς». Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να δόσουμε αμέριστη και έμπρακτη συμπαράσταση στον κρίσιμο αγώνα των Διοικητικών Υπαλλήλων. Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να αντισταθούμε στην επίθεση που δέχεται η Παιδεία, αλλά και στην γενικότερη επίθεση που δέχεται η ελληνική κοινωνία τα τελευταία τρία χρόνια από τα Μνημόνια. Και θα το κάνουμε.
Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε! Το μόνο αντίβαρο, η μόνη απάντηση, η μόνη επιλογή που έχει απομείνει για μια κοινωνία ολόκληρη είναι αυτή του ανυποχώρητου αγώνα. Όλα τα τελευταία χρόνια αυτό ήταν το αντίπαλο δέος στην μνημονιακή πολιτική, οι απεργιακοί αγώνες, οι πλατείες, οι Σκουριές, οι χιλιάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες που βρέθηκαν στους δρόμους μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και άλλα πολλά παραδείγματα που σχηματοποιούν την 
 επιλογή των από κάτω.

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

  • Για να δεις τα αστέρια πρέπει να σηκώσεις κεφάλι